Make your own free website on Tripod.com

SpanjeSite
Spanje

Home

Spanje
Costa de Cantabria
Costa Brava
Costa Dorada
Costa del Azahar
Campings
Port Aventura
Spanje algemeen
Costa Blanca
Alicante
Murcia
Elche
Torrevieja.
Links

Spanje

Spanje is een vakantieparadijs bij uitstek,waar werkelijk alles te vinden is wat een kampeerder zich maar kan wensen. Het land kent vele klimaten,die meestal zeer stabiel zijn. Door de bestaande bergstructuren vindt men er ook veel gebieden met een z.g."microklimaat",waar zeer specifieke gewassen worden gekweekt die het onder de heersende omstandigheden bijzonder goed doen.

Voorbeelden van gebieden met een microklimaat zijn het achterland van Altea(Alicante) waar honderden hectares met mispelgaarden zijn en de noordwestelijke hoogvlakte die als immense graanschuur bekend staat. Alle mogelijke verschillende landschappen kan men er aantreffen:van vlakland op zeeniveau,met zoutwinning uit zeewater of rijstbouw,tot hoogvlakten in het centrale deel. Van rotskusten meters boven de golven tot eindeloze zandstranden en bergen met in juni nog sneeuw op de toppen,zoals in de Picos de Europa,zuidwestelijk van Santander. Men kan er zonnig kamperen in zomer en winter,maar 's winters ook skien. Er zijn een aantal wintersport campings. Een land met echt"voor elk wat wils".

Attracties

De specialiteiten van veel streken en steden zijn uitstekend beschreven in een reeks van reisgidsen,zoals "Noord-en Midden-Spanje" en "Oost-en Zuid-Spanje" van de ANWB. Ook de wervelende geschiedenis met de vele bezettingen en bevrijdingen van vreemde volken en culturen en de onderlinge strijd tussen de vele koninkrijkjes vindt men uitgebreid besproken in vele geschriften. De laatste jaren is er ook een groot aantal attractieparken gebouwd. Zij bieden de mogelijkheid er een of meer dagen door te brengen. Namen als "Port Aventura" en "Aqualandia" zijn voorbeelden,naast vele andere,waarover men bij de receptie van de camping alle informatie kan geven.

De campings

De landschappelijke eigenschappen hebben geleid tot een reeks van kampeermogelijkheden. Van veldjes in de bergen met een plaats of tien voor de "monteneros",tot kustcampings met een paar duizend afgebakende plaatsen. Alles wat er tussen deze uitersten mogelijk is,treft men aan over het land verspreid,maar vooral geconcentreerd langs de Atlantische noordkust en de Mediterrane oostkust. De campings zijn in het algemeen goed verzorgd en het sanitair is veelal van uitstekende kwaliteit. De Spaanse overheid werkt met categorieŽn (eerste,tweede of derde),welke aanduiding op iedere camping bij de receptie te vinden is. Deze categorieŽn zeggen niets over de kwaliteit,maar alleen welke voorzieningen er op de camping aanwezig zijn en in welke aantallen.

Gedurende een aantal jaren is veel geÔnvesteerd in moderne voorzieningen,mede om beter de concurrentie met de massa-appartementen complexen te kunnen aangaan. Centrale antennesystemen,telefoonaansluitingen,water en eigen afvoer op de standplaats zijn vooral op de campings die het hele jaar rond open zijn,geen uitzondering meer. Moest vroeger de zon het alleen doen,tegenwoordig zijn het de vaak vele goede faciliteiten die het verblijf vervolmaken. U vindt natuurlijk uitzonderingen op bovenstaand verhaal,maar niet zoveel. De Spanjaard is trots op de toeristische mogelijkheden die zijn land kan bieden en maakt er zelf ook steeds meer gebruik van.

Wegnummers

De wegen in het binnenland worden in hoog tempo gemoderniseerd en vaak van nieuwe wegnummers voorzien. Het is dan ook aan te raden nieuwe wegenkaarten te gebruiken. Bij de routebeschrijvingen van de campings worden vaak de nieuwe wegnummers gebruikt.

Elektriciteit

Voor Spanje geldt,dat nog lang niet overal de blauwe Euru-stekker zijn intrede heeft gedaan. Wel is er nu bijna overal randaarde. U zult in veel gevallen nog een beroep moeten doen op een verloopsnoer. Het geleverde vermogen is meestal ruim voldoende.

Campinggas

Dit is vrij algemeen te verkrijgen,met uitzondering van de "twee-kilo"-flessen,de middenmaat. Deze kent men in Spanje niet en u kunt uw lege fles dus ook niet inwisselen.

BTW

Op bijna alle campings wordt BTW apart berekend over het volle bedrag van de rekening. Deze belasting,IVA genaamd,bedroeg 7% in 2000. U moet bij aankomst dus goed op de prijslijst letten of de bedragen in-of exclusief IVA zijn,zodat bij de afrekening geen tegenvallers ontstaan.

Vrij kamperen

Dit is verboden. Overnachten in een caravan/kampeerauto mag uitsluitend op parkeerplaatsen langs de autosnelweg.

Kamperen in voor-en naseizoen

Aangetrokken door het milde klimaat vertrekken veel (oudere) kampeerders in de wintermaanden naar het zuiden. Om teleurstellingen te voorkomen dient men zich te realiseren dat campings vaak op halve kracht draaien. Winkels,zwembaden,restaurants,etc. op de camping zijn vaak gesloten of slechts enkele uren geopend. Zelfs de warmwatervoorziening,is soms maar bepaalde uren beschikbaar. En soms is zelfs een deel van de camping om economische redenen helemaal afgesloten.

Telefoneren

Sinds 1998 kent Spanje geen netnummers meer en bestaan alle abonneenummers uit 9 cijfers.

Voorbeeld:

Het vermelde telefoonnummer is 948 84 70 19
Vanuit Nederland en Belgie moet men draaien:00 34 948 84 70 19.
Binnen Spanje dus:948 84 70 19
Vanuit Spanje naar Nederland:
00(wachten op kiestoon)31 netnummer(zonder de 0)abonneenummer.
Vanuit Spanje naar BelgiŽ:
00(wachten op kiestoon)32 netnummer(zonder de 0)abonneenummer.

webm@ster