Make your own free website on Tripod.com

FrankrijkSite
Frankrijk

Home

Frankrijk
Alpen
Ardèche
Provence
Côte d'Azur
Corsica

Frankrijk

Frankrijk,een land met meer dan 10.000 campings,is een eldorado voor iedere kampeerder. Frankrijk ligt aan drie heel verschillende zeeen -de Noordzee,de Atlantische Oceaan en de Middellandse zee. Het heeft bovendien drie echte bergketens -de Alpen,de Pyreneeen en het Centraal Massief- en veel heuvelachtige streken.

Voor elk wat wils

Er zijn kleine campings rond een boerderij,temidden van het landelijke leven en de landelijke rust met eenvoudige sanitaire voorzieningen en zeer vriendelijk in de prijs. Maar er zijn ook grote luxueuze viersterrencampings,waar iedere plaats zijn eigen waterafvoer,elektriciteit en aansluiting op een gasringleiding heeft. Zwembad,tennisbanen,minigolf,restaurant,bar,discotheek ontbreken niet,evenals,afhankelijk van de ligging,een eigen strand,jachthaven en surfplankverhuur. Uiteraard heeft al deze luxe zijn eigen prijs. Tussen deze uitersten speelt het overgrote deel van het kamperen in Frankrijk zich af. Op een aantal onderdelen zullen we nader ingaan. Echter,de werkelijke sfeer op een Franse camping laat zich niet beschrijven,die zal de kampeerder zelf moeten proeven.

De campings

De kwaliteit van de Franse campings is over het algemeen goed te noemen. Zeker op sanitair gebied: afgesloten betegelde wascabines met warm en koud water worden bijvoorbeeld op veel campings steeds meer gemeengoed. Op vele campings verschijnen goed uitgeruste camperservicestations,waar men veelal tegen (soms forse) betaling voor de camper water kan innemen,afvalwater kan lozen,accu's bij kan laden etc. Ook beschikt men,al dan niet tegen extra betaling,soms over speciale camperplaatsen met bovengenoemde voorzieningen. Een hoofdstuk apart zijn de hurktoiletten (toilettes turques),die op veel campings naast de gewone toiletten voorkomen. In feite zijn deze hygienischer dan onze zittoiletten,maar het is even wennen. Bij deze soorten toiletten geldt vanzelfsprekend dat de staat van onderhoud en reinheid mede bepalend zijn voor de waardering van een terrein. Orde,regelmaat en regels zijn uiteraard van kracht en dienen te worden nageleefd. Verwacht echter niet dat dit letterlijk volgens de tekst verloopt. De regels worden gemakkelijk toegepast,zonder echter de zaak uit de hand te laten lopen. Het Franse gemak,de Franse nonchalance geven juist de Franse camping haar eigen charme en kunnen een bijdrage leveren tot vergroting van de vakantievreugde. Honden worden op veel campings toegelaten,mits ze zijn ingeent en aangelijnd. De ervaring leert echter dat van dit aanlijnen door gebrek aan controle maar weinig terecht komt. Petanque (door Nederlanders vaak jeu-de-boules genoemd) is in Frankrijk de nationale sport bij uitstek. Veel campings hebben dan ook de beschikking over een speciale petanque-baan,waar in de namiddag en avond zeer druk gebruik van wordt gemaakt. Maar ook elke weg op een camping kan wel eens gebruikt worden als petanque-baan. Van toevallig passerende automobilisten wordt dan verwacht dat zij even wachten tot het spel uit is. En waarom ook niet,het is tenslotte vakantie. Een belangeloos gegeven avondconcert door het plaatselijk muziekkorps of een optreden van een regionale folkloregroep,het hoort allemaal bij degemoedelijkheid van een Franse camping. Barbecue is op vele campings toegestaan;het wordt veelvuldig gedaan ook door de Fransen. In sommige brandgevaarlijke streken is het verboden en dan worden de regels zeer streng nageleefd.

Middagpauze

Ten gevolge van de modernisering van de outillage van de campings en de toenemende zorg voor de beveiliging hebben steeds meer campings slagbomen bij de ingang geplaatst. Veelal gaan deze bij het verlaten van het terrein automatisch open,terwijl ieder gast een plastic kaartje krijgt om zelf de boom te openen om het terrein op te rijden. Voor dit kaartje moet een waarborgsom worden betaald die bij vertrek wordt gerestitueerd. Door de aanwezigheid van deze slagbomen is het op sommige campings niet mogelijk gedurende de middagpauze als nieuwkomer het terrein op te rijden. Men moet wachten tot het einde van de middagpauze. Het is verstandig hierop in te spelen en op een geschikte plaats zelf een middagpauze in te lassen. Wachten in de brandende zon voor een gesloten poort is bepaald geen pretje!

Campingclassificatie (sterren)

Het Franse classificatiesysteem is vastgelegd in een aantal overheidsbesluiten. Een algemeen verspreid misverstand onder de Nederlanders is dat dit systeem betrekking heeft op de kwaliteit van de terreinen. Dit is absoluut niet het geval. Het aantal sterren heeft alleen betrekking op de diversiteit van de voorzieningen.

Ligging

Ten aanzien van de ligging bestaan er zeer veel mogelijkheden,varierend van zeer druk en lawaaierig tot zeer rustig. De bekende en veel bezochte toeristenstreken hebben vaak een veelheid aan campings aan het bewuste meer,de rivier of de zee. Doordat deze streken zeer druk bezocht worden,komt de (nacht)rust op de campings nogal eens in de verdrukking. Reserveren is noodzakelijk en de optimistische passant zal slechts het bordje "complet" (vol) aantreffen. Vaak echter worden deze campings in een straal van 10 tot 15 km omzoomd door een reeks van kleinere terreinen die vaak nog wel plaats hebben,ook voor de passant.

Elektriciteit

Veruit de meeste campings hebben voldoende elektriciteitaansluitingen van 220V. Amperage: veelal naar keuze: 2 en hoger. Gangbaar is de Franse netspanningsaansluiting. Een verloopsnoer voorkomt dat u voor onaangename verrassingen komt te staan. Slechts zelden worden andere aansluitingen,waaronder die volgens de CEE-norm (blauwe stekker) aangetroffen.

Gas

Camping-Gaz is overal in Frankrijk verkrijgbaar,van kleine wegwerpvullingen tot grote 3-kg-flessen. Het laten vullen van uw eigen 6-kg-fles kan wel,maar het levert in de praktijk nogal wat problemen op.

Tarieven

De tarieven van de campings in Frankrijk zijn in vergelijking met die in de Frankrijk omliggende landen en ons land wat lager. Ze zijn afhankelijk van de streek (b.v. aan zee of in het binnenland) en de ligging van de camping. Aan de Cote d'Azur geldt voor standplaatsen een ingewikkelde tariefstructuur. De prijs is daar afhankelijk van de grootte van het kampeermiddel en vaak ook nog het aantal personen dat de plaats bezet.

webm@ster

Enter supporting content here